ΤΕΛΙΚΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΘΑΜΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ;

 

Το καλό και το κακό, όπως και το σωστό με το λάθος, είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Να κάνετε ότι εσείς επιθυμείτε. Ο άνθρωπος, άλλωστε, είναι κριτής κάθε πράγματος. Είτε σωστό, είτε λάθος.

Είχε ξαναπέσει στα χέρια μου η πρόταση αυτή που Πυθαγόρα, αλλά δεν είχα δώσει τότε τόση σημασία. Σήμερα, ξαναδιαβάζοντας την βρίσκω μέσα της όλο το νόημα της επιθυμίας και της κοινωνικής κατακραυγής. Γιατί ζούμε μεν στην εποχή της εξέλιξης, αλλά τα στερεότυπα καλά κρατούν!

Από μικροί λοιπόν ακούγαμε γονείς, παππούδες και συγγενείς να μας καθοδηγούν για το τι πρέπει και τι είναι σωστό να κάνουμε. Η σκέψη αυτή με μαεστρία ρίζωσε μέσα μας και την υιοθετήσαμε και εμείς. Δηλαδή ή ο καθένας θα ακούσει την ψυχούλα του και θα κάνει αυτό που θέλει γιατί έτσι κρίνει ότι είναι το σωστό και μετά θα ακούσει τον εξάψαλμο από την κοινωνία, ή θα φτάσουμε όλοι να έχουμε απωθημένα και καημούς γιατί όλες οι επιλογές στη ζωή μας ήταν έμμεσα αποφάσεις της κοινωνίας για να αποφύγουμε να είμαστε το θέμα συζήτησης στον πρωινό καφέ της γειτονιάς.

Κανείς όμως δεν είχε σκεφτεί ποτέ το πόσο θα μας επηρέαζε η σκέψη αυτή. Κρυφτήκαμε σε προσωπεία, κλειστήκαμε σε σπηλιές, προσποιηθήκαμε ότι είμαστε κάτι άλλο, και όλα αυτά για να ικανοποιήσουμε τον κόσμο που λες και δικές του δουλείες δεν έχει, ασχολείται ολημερίς με τις δικιές μας. Που σαν αλάνθαστα όντα κρίνουν τη ζωή μας και τις επιλογές μας. Ο κόσμος είπε για εμένα αυτό και αυτό και και και… τι ξέρει όμως για μένα ο κόσμος; Θα σου απαντήσω ευθύς αμέσως. Τίποτα δεν ξέρει ουσιαστικά. Κρίνει μόνο από την εικόνα και το αποτέλεσμα και τρέχει να βγάλει κακεντρεχή συμπεράσματα και να τα διαδώσει.

Ευτυχώς για εμάς και δυστυχώς για τον κόσμο, οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουμε και εμείς. Αποφασίζουμε ότι όλα αυτά είναι μικρά στερεότυπα του μυαλού που βασάνιζαν τις προηγούμενες γενιές και επιλέγουμε να διαφοροποιηθούμε από όλο αυτό το τοξικό περιβάλλον.  Θα κάνουμε λοιπόν ό,τι θέλουμε. Ό,τι εμείς επιλέγουμε για τον εαυτό μας. Γιατί ο μόνος κύριος του εαυτού μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Αν θέλουμε να ερωτευτούμε θα το κάνουμε, αν θέλουμε να βγούμε θα το κάνουμε. Θα τρέξουμε, θα φωνάξουμε, θα ταξιδέψουμε, θα ανακαλύψουμε, θα ονειρευτούμε…ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ.

Ο κόσμος πάντα θα λέει. Για αυτό γυρνάμε την πλάτη μας στα κακοπροαίρετα σχόλια και ακολουθούμε το μονοπάτι της ζωής που εμείς δημιουργήσαμε. Και αν κάποιοι επέλεξαν να χτίσουν τη ζωή τους έτσι ώστε να μην πει τίποτα κακό ο κόσμος, δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα κάνουμε και εμείς. Ο καθένας είναι υπεύθυνος των επιλογών του. Για αυτό άλλωστε μας έχει δοθεί η σκέψη και η κρίση. Σκεφτόμαστε, πράττουμε και δημιουργούμε για εμάς και μόνο. Για την δικιά μας ευχαρίστηση. Όλα και όλοι οι υπόλοιποι έρχονται μετά.

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: