Προτεραιότητα ο εαυτός μας: εγωισμός ή ευσυνειδησία;

Προτεραιότητα ο εαυτός μας: εγωισμός ή ευσυνειδησία;

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε ότι ο τάδε ή ο δείνα έκανε τα πάντα πέρα για να πάει διακοπές ή χρειάζεται λίγο χρόνο μακριά από όλους και από όλα. Θα απαντήσουμε στην ερώτηση που τέθηκε στον τίτλο και εκεί θα βασιστεί η συνέχεια του άρθρου. Το να χρειάζεται και τελικά να εξασφαλίζει κάποιος χρόνο για τον εαυτό του, δεν περιέχει ούτε μια, τόση δα, δόση εγωισμού.

Γιατί να πούμε εγωιστή κάποιον που νιώθει ότι η καθημερινότητα τον έχει κουράσει; Που το άγχος τον πιέζει όσο ποτέ, νιώθει ότι οι άνθρωποι γύρω του δεν τον καταλαβαίνουν και το μυαλό του δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά;

Ο συνήγορος του διαβόλου θα πει πως τα συμπτώματα αυτά παρατηρούνται στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα. Η απάντηση που δίνουμε, είναι πως μηδαμινό ποσοστό από αυτήν την συντριπτική πλειοψηφία είναι τελικά αυτό που πραγματικά εξασφαλίζει για τον εαυτό του λίγο χρόνο.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο παραγωγικό μπορεί να γίνει να περάσεις χρόνο αποκλειστικά με τον εαυτό σου και τις σκέψεις σου; Να τα βάλεις κάτω, να σκεφτείς τι γίνεται στη ζωή σου, τι σου αρέσει και τι χρίζει αλλαγής. πώς αισθάνεσαι με τους φίλους σου και γενικά με τον κοινωνικό σου περίγυρο, ή αν είσαι ευχαριστημένος με την επαγγελματική ή ακαδημαϊκή σου πορεία. Όλα αυτά, θα βοηθήσουν πρώτα τον εαυτό σου να γίνει καλύτερος και σε δεύτερο επίπεδο θα επωφεληθούν και όλα όσα εμπεριέχουν εσένα.

Εννοείται πως θα γίνεις καλύτερος φίλος, σύντροφος, συνεργάτης, και κατ’ επέκταση πολίτης όταν δουλεύεις συνεχώς με τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι λοιπόν αυτοί, που θα πάνε ένα ταξίδι μόνοι τους ή θα απομονωθούν στο εξοχικό τους σπίτι ή απλά θα θελήσουν να κλείσουν το κινητό και να κάνουν μια βόλτα, είναι εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορείς να δώσεις παρά μόνο αυτό που έχεις, και γι’ αυτό προσπαθούν όσο μπορούν να αποκτήσουν κάτι (το «κάτι» αφορά αποκλειστικά σε άυλες καταστάσεις και συναισθήματα).

Γι’ αυτό η ευθύνη του καθενός απέναντι στον εαυτό του, είναι να τον μεγαλώσει, να τον γεμίσει με γνώση, με αγάπη, με κατανόηση, με εμπειρίες, με τα πάντα, έτσι που να μπορεί να τον δώσει σε κάποιον και εκείνος να τον πάρει και να αρχίσει να χτίζει τα πράγματα από εκεί και πέρα.

Η απόφαση της προσωρινής απομόνωσης να ξέρεις πως δείχνει άνθρωπο συνειδητοποιημένο και ώριμο. Μην προσπαθείς να βρεις τον εαυτό σου. Προσπάθησε να τον δημιουργήσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: