People we loved: The TEDx file-Δημήτρης Ζησόπουλος

People we loved: The TΕDx file-Δημήτρης Ζησόπουλος

Σήμερα κάναμε μια πολύ όμορφη κουβέντα με τον Δημήτρη Ζισόπουλο, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος των εθελοντών του πρώτου TEDxAUTH. Οι ερωτήσεις ήταν πολλές και ανταποκρήθηκε με μεγάλη προθημεία στο κάλεσμα μου. Η συνέχεια παρακάτω…

-Η πληροφορία για το πρώτο ΤΕDxAUTH βρήκε πολλούς από τους υποστηρικτές του  θεσμού ενθουσιασμένους. Πώς προέκυψε η ιδέα αυτή;

Σίγουρα η πληροφορία  ότι, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει το πρώτο  TEDx event, ενθουσίασε αρκετό κόσμο όπως και εμένα άλλωστε. Νομίζω πως όποιος γνωρίζει τι είναι το TED και το TEDx, θα ήθελε πολύ να δει ένα τόσο μεγάλο event/συνέδριο να λαμβάνει χώρο στο Πανεπιστήμιο μας. Η ιδέα λοιπόν υπήρχε εδώ και καιρό στα κεφάλια πολλών. Αυτό που χρειάστηκε ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους εμάς που θέλαμε να δούμε του Αριστοτέλειο να διοργανώνει ένα TEDx event.

Τα παιδία που είχαν αρχικά αυτήν την ιδέα, ποια ιδιότητα έχουν στο πανεπιστήμιο (πρόκειται για φοιτητές); Υπάρχουν μέλη της ομάδας εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας;

H οργανωτική ομάδα αποτελείται κυρίως από ενεργούς φοιτητές του πανεπιστημίου. Στην πλειοψηφία μας τουλάχιστον. Είχαμε πάντα όμως και την στήριξη του πανεπιστημίου σε κάθε μας κίνηση.

Εσύ πως βρέθηκες στην ομάδα αυτή;

Νομίζω όπως και όλη η υπόλοιπη ομάδα. Θέλαμε όλοι πολύ να ξεκινήσουμε κάτι όμορφο και μόλις μάθαμε ότι γίνεται η πρώτη, προσπάθεια τότε, διοργάνωσης του TEDxAUTH πέσαμε με τα μούτρα στην δουλειά για να το κάνουμε πραγματικότητα.

-Για να μεταφερθεί η ιδέα υλοποίησης του TEDx από το επίπεδο της «παρέας» σε πανεπιστημιακή κλίματα χρειάζονται κάποια στάδια. Περίγραψέ μου τις κινήσεις που κάνατε σαν ομάδα μέχρι να φτάσετε στην υλοποίηση του project.

Πολύ καλή ερώτηση. Βλέπεις μερικές φορές το πάθος να κάνεις κάτι δεν αρκεί. Ευτυχώς αρκετοί από εμάς έχουμε κάποια προηγούμενη εμπειρία, είτε έχοντας ασχοληθεί ξανά με άλλα TEDx event, είτε λόγω προηγούμενης ενασχόλησης με άλλους εθελοντικούς οργανισμούς. Αυτό που τελικά πιστεύω πως καταφέραμε, και αισθάνομαι προσωπικά περήφανος για αυτό, είναι να διατηρήσουμε το φοιτητικό-παρεΐστικο κλίμα μέσα στην ομάδα, διοργανώνοντας παράλληλα ένα αρτιότατο πρώτο event, πράγμα που ελπίζω να συνεχιστεί και μελλοντικά απο τις υπόλοιπες ομάδες.

-Είχατε την στήριξη και την βοήθεια των πανεπιστημιακών αρχών;

Ναι την είχαμε, και με το παραπάνω. Χωρίς την στήριξη του πανεπιστημίου, όπως είπα και πριν, θα ήταν πολύ δύσκολο να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Για αυτό τους ευχαριστούμε πολύ!

-Το θέμα του TEDxAUTH ήταν το «έρεισμα», κάτι που προσωπικά βρήκα ευφυέστατο. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ώρα αφιερώσαμε ψάχνοντας να βρούμε ένα θέμα, μια λέξη ώστε να εκφράζει αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτό που συμφωνούμε όλοι είναι πως θέλαμε το θέμα μας να έχει να κάνει με τον Αριστοτέλη. Και τότε σκεφτήκαμε την λέξη ΈΡΕΙΣΜΑ. Γιατί αυτό ήμασταν. Το στήριγμα για να ξεκινήσει κάτι όμορφο.

Ακόμα ένα σημαντικό συστατικό για την επιτυχία ενός τέτοιου project είναι οι ομιλητές και ο παρουσιαστής. Πόσο εύκολο ήταν να πείσετε καταξιωμένους ανθρώπους να μιλήσουν στο 1ο TEDxAUTH;

Ευτυχώς για εμάς, οι δύο μεγάλοι φορείς που εκπροσωπούμε, το TEDx και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δηλαδή, βοήθησαν πολύ σε αυτό το κομμάτι. Νομίζω πως οι ομιλητές μας, μας εμπιστεύτηκαν διότι είδαν μία ομάδα νέων να προσπαθούν να κάνουν κάτι διαφορετικό, με την σφραγίδα και την υποστήριξη του μεγαλύτερου ελληνικού πανεπιστημίου αλλά και ενός φορέα παγκοσμίου φήμης .

-Από ότι είδαμε υπήρχε εξαιρετική οργάνωση και υπήρξε και η στήριξη της πόλης μέσω χορηγιών. Πόσο σημαντική ήταν αυτή η στήριξη για την υλοποίηση του TEDx;

Τους ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ για την στήριξη τους. Βοήθησαν απίστευτα πολύ στα πάντα. Είναι δύσκολο σε καιρούς λιτότητας να βρεις στήριξη, όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι εθελοντικό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κανένας δεν αμοίβεται για την συμμετοχή του σε ένα TEDx συνέδριο, ούτε ως ομιλητής ούτε ως οργανωτής, καθώς και ότι όλα τα έξοδα του event καλύπτονται από τους χορηγούς και τα εισιτήρια.

-Παρακολουθώντας την πορεία των εισιτηρίων κάποια στιγμή εξαντλήθηκαν και μετά έγινε δεύτερη κυκλοφορία εισιτηρίων. Πώς το αντιμετωπίσατε αυτό; Ήταν κάτι που το περιμένατε;

Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ότι αυτό που με κόπο προσπαθείς να χτίσεις, να αγκαλιάζεται απο τον κόσμο. Τα εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα, και εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από 24 ώρες.
Μακάρι να μπορούσαμε να δεχτούμε και περισσότερο κόσμο στο πρώτο μας TEDxAUTH, είχαμε όμως όριο τους 100 attendees, όπως και σε κάθε πρώτο TEDx event που διοργανώνεται.

-Γενικά είστε ευχαριστημένοι από την προσέλευση του κόσμου;

Ναι. Όπως απάντησα και προηγουμένος μακάρι να μπορούσαμε να δεχτούμε και άλλους. Το TEDxAUTH έχει προοπτικές να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα event της πόλης.

-Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν η προσέλευση των εθελοντών στο κάλεσμά σας. Πόσο βοήθησαν για να διεξαχθεί το τελικό αποτέλεσμα; Πιστεύεις ότι ο θεσμός του εθελοντισμού έχει γίνει κατανοητός από την ελληνική κοινωνίας;

Η προσέλευση των εθελοντών ήταν υπερβολικά μεγάλη. Μεγάλη σε βαθμό που ως υπεύθυνος εθελοντών δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ. Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε την online ηλεκτρονική φόρμα/αίτηση πολύ νωρίτερα από ότι υπολογίζαμε. Σε λιγότερο από δύο μέρες λάβαμε 262 αιτήσεις! Ο αριθμός αυτός μας εξέπληξε απο την μία, αλλά από την άλλη μας δημιούργησε αρκετούς προβληματισμούς. Είναι πολύ δύσκολο να πρέπει να απορρίψεις κάποιον/κάποια που αφιλοκερδώς και οικειοθελώς προθυμοποιείται να προσφέρει, πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς, ότι όταν ανοίξαμε τις αιτήσεις χρειαζόμασταν μόλις 40 άτομα! Ευχαριστούμε ,λοιπόν,πολύ όσους μπήκαν στον κόπο να συμπληρώσουν την αίτηση παρόλο που δεν καταφέραμε να συνεργαστούμε με τους περισσότερους.Τώρα όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης περι εθελοντισμού. Νομίζω πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι.  Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον εθελοντισμό (αφιλοκερδής εργασία) και την κοινωνική προσφορά. Νομίζω πως στην ελλάδα συγχέουμε συχνά αυτές τις δύο έννοιες. Στόχος μας, και στόχος μου ως υπεύθυνος εθελοντών, ήταν να συνδυάσουμε τους δύο έννοιες αυτές. Θέλουμε να χτίσουμε μια ενεργή κοινότητα μέσα στην πόλη, που προσπαθεί να προσφέρει με όποιον τρόπο μπορεί. Σε συνεργασία  με άλλους φορείς της πόλης, καθώς και την βοήθεια του πανεπιστημίου εμείς, και οι ομάδες που θα ακολουθήσουν μετά από εμάς, θα προσπαθήσουμε.

-Τέλος, πιστεύεις πως τέθηκε το έρεισμα, η βάση, για την δημιουργία ενός νέου θεσμού στην Θεσσαλονίκη;

Πιστεύω πως ναι. Αν και ήδη στην πόλη μας έχουν διοργανωθεί αρκετά TEDx events πιστεύω πως το TEDxAUTH έκανε ήδη την διαφορά. Χτίσαμε την βάση για κάτι νέο και διαφορετικό και ελπίζω να συνεχιστεί από τις επόμενες ομάδες. Το TEDxAUTH για εμάς είναι κάτι παραπάνω ένα ετήσιο συνέδριο. Σκοπός μας είναι να αφήσουμε πίσω μας μια ενεργή κοινότητα, έναν ζωντανό οργανισμό.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά τον Δημήτρη για την συζήτηση αυτή και για την εμπιστοσύνη του. Του εύχομαι ολόψυχα να είναι συνεχώς τόσο δραστήριος και δημιουργικός όσο τώρα!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: