Book we loved: Η κατάσκοπος

 

Ο Πάουλο Κοέλο είναι από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς παγκοσμίως, καθώς συνδυάζει στα έργα του στοιχεία που σχετίζονται με την ζωή, τη φιλία, τον έρωτα, την θρησκευτικότητα, την πίστη και τον αυτοσεβασμό. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και «Η Κατάσκοπος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. (Βρες το εδώ: http://www.livanis.gr/ViewPreRelease.aspx?Id=2796990 )

Ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο αυτό μετά από επιμονή της υπαλλήλου στο βιβλιοπωλείο ότι πρέπει να το διαβάσω οπωσδήποτε. Και είχε δίκιο. Ένα ταξίδι που με μάγεψε τόσο για την πλοκή του όσο και για τον τρόπο αφήγησης και παρουσίασης των γεγονότων.

Πραγματεύεται την βιογραφία της Μάτα Χάρι, αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του παρελθόντος. Η πλοκή του αρχικά μου κέντρισε το ενδιαφέρον αλλά τελικά με αιφνιδίασε, καθώς η ιδιαίτερη προσέγγιση του συγγραφέα με κέρδισε. Και όταν λέω ιδιαίτερη προσέγγιση εννοώ ότι δεν επιχείρησε μια ιστορική καταγραφή των γεγονότων, ούτε θέλησε να πάρει τον τίτλο του βιογράφου, αλλά μέσω της έρευνας που έκανε αποφάσισε να ακολουθήσει τελικά το μονοπάτι της συναισθηματικής εξιστόρησης των στιγμών που σημάδεψαν την πολυτάραχη ζωή της Μάτα Χάρι.

Το κείμενο χωρίζεται σε δύο μέρη και η διαφορά έγκειται στην αλλαγή οπτικής γωνίας. Στο πρώτο μέρος η ίδια η Μάτα Χάρι αφήνει ένα γράμμα στον δικηγόρο της, στο οποίο εξιστορείται την ζωή της και τα γεγονότα που τη σημάδεψαν αφήνοντάς το σαν παρακαταθήκη για την κόρη της η οποία πρέπει να μάθει την αλήθεια για τη μητέρα της. Βλέπουμε λοιπόν τις σκέψεις, τους φόβους και τα συναισθήματα μιας γυναίκας που περίμενε την απόφαση του δικαστηρίου για να μάθει αν θα παραμείνει ζωντανή. Μιας γυναίκας που εκτελέστηκε με την μη αληθή κατηγορία της διπλού κατασκόπου στο Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιας γυναίκας που ήταν πραγματικά ελεύθερη σε μια κοινωνία και εποχή που δεν γνώριζαν καν την σημασία του όρου.

Στο δεύτερο μέρος, ο δικηγόρος της γράφει προς εκείνη ένα γράμμα που γνωρίζει πως δεν θα το διαβάσει ποτέ, καθώς η καταδικαστική απόφαση έχει ήδη βγει, και την επόμενη μέρα η Μάτα Χάρι θα οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα. Με τον τρόπο αυτό θέλει να υποδείξει τις ανεπαρκείς αποδείξεις που οδήγησαν τη γυναίκα αυτή στην εκτέλεση και να προσπαθήσει να διασώσει τουλάχιστον την υπόληψή της.

Ο συγγραφέας καταφέρνει με την αφήγηση του να συνεπάρει τον αναγνώστη και να τον οδηγήσει στις αθέατες πλευρές της γυναίκας αυτής, που δεν διστάζει να αλλάζει προσωπεία για να καλύπτει τις προσωπικές της ανάγκες. Διεκδικεί τη θέση της στην κοινωνία και δεν φοβάται να ζήσει όπως εκείνη θέλει, μακριά από στερεότυπα και συμβιβασμούς. Κατασκοπεία και έρωτας περιπλέκονται και την καταδικάζουν σε θάνατο. Ο συγγραφέας βρίσκει μάλιστα πρόσφορο έδαφος να αναπτύξει την θεωρία του για τον έρωτα, την ομορφιά της αγάπης, την καταστροφική δύναμη του φθόνου και την σαγήνη του χρήματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: