Book we loved: Σκυλίσια ψυχή

Book we loved: Σκυλίσια ψυχή

Το νέο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ είναι γεγονός και αυτή τη φορά το θέμα του βιβλίου είναι τόσο διαφορετικό ώστε να έχεις τον ενθουσιασμό το να διαβάσεις και ταυτόχρονα περιλαμβάνει τόσα στοιχεία της γραφής και της προσωπικότητας του Κορτώ ώστε να το θεωρήσεις βέβαιη επιτυχία. Παρευρέθηκα λοιπόν στην παρουσίαση βιβλίου που έκανε στη Θεσσαλονίκη και ακούγοντας δυο λόγια από τον ίδιο για το βιβλίο και το «παρασκήνιο» της γραφής του το αγόρασα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Έστερ Κλάιν που θα γεννηθεί το 1920 στο Βερολίνο και θα ζήσει όλη την αποτρόπαια περίοδο του πολέμου, του ναζισμού, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και του Ψυχρού πολέμου. Είναι ένας χαρακτήρας εύθραυστος όπως μας παρουσιάζεται στην αρχή του βιβλίου, αλλά στη συνέχεια αυτός ο χαρακτηρισμός αποδομείται από τα ίδια τα γεγονότα που βίωσε άντεξε αλλά ποτέ δεν ξέχασε.

Μόνιμος συνοδοιπόρος της καθ’ όλη τη διάρκεια της αφήγησης τα δεκάδες σκυλιά που πέρασαν από τη ζωή της. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να γίνει και η ίδια το σκυλάκι προκειμένου να εξασφαλίσει τη ζωή της. Κυριολεκτικά. Τα διάφορα σκυλιά που περνούν από τη ζωή της είναι τόσα πολλά που θα ήταν ανούσιο να γίνει ξεχωριστή μνεία στο καθένα από αυτά ξεχωριστά. Εκτός από ένα. Από την Μπίμπι. Ένας σκύλος που κρύβει ένα μεγάλο μυστικό.

Και κάπως έτσι ανοίγει ένας άλλος κύκλος αφήγησης στο βιβλίο, ο οποίος αφορά στο ταξίδι της Έστερ στην Αμερική και τη ζωή της από εκεί και έπειτα. Ένιωσα ότι η αφήγηση επιταχύνθηκε, τα γεγονότα ακολουθούσαν το ένα μετά το άλλο και τα χρόνια κυλούσαν πολύ γρήγορα έως που φτάσαμε στο 2005, όπου τελειώνει η αφήγηση. Η επιτάχυνση αυτή μου άρεσε για δύο λόγους. Αφενός αναφέρθηκαν όλα τα σημαντικά γεγονότα που μεσολάβησαν χωρίς να παραλειφθεί κάτι. Αφετέρου, στον πρώτο κύκλο αφήγησης που είχε προηγηθεί η αφήγηση ήταν πολύ αναλυτική όπως άλλωστε επιτάσσουν και τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν τότε, και πολύ σωστά ο Κορτώ αποφάσισε να δώσει εκεί περισσότερη βαρύτητα. Επομένως δεν ξέρω κατά πόσο ο αναγνώστης θα άντεχε την περίοδο 1920-2005 με την ίδια αναλυτικότητα. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως δεν πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο, αλλά για ένα μυθιστόρημα. Γι’ αυτό παρακολουθούμε όλα τα ιστορικά γεγονότα μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας Έστερ.

Αδιαμφισβήτητα ο Κορτώ κατάφερε όχι απλώς να περιγράψει αλλά και να εισχωρήσει στα βαθύτερα συναισθήματα ενός κοριτσιού που έζησε όλα τα γεγονότα του 20ου αιώνα. Έχασε ό,τι αγαπούσε περισσότερο αλλά βρήκε την δύναμη να ξανασηκωθεί στα πόδια της και να συνεχίσει τη ζωή της.

Ξεκινώντας από την ναζιστική Γερμανία θα καταλήξει πάλι εκεί στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με ενδιάμεσους σταθμούς το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και την Νέα Υόρκη. Θα βιώσει την ανέγερση και την πτώση του Τείχους. Χωράνε άραγε τόσα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του ανθρώπου σε μια ζωή; Η Έστερ Κλάιν είναι η απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Σπουδαίο επίτευγμα για έναν συγγραφέα να καταφέρνει να τοποθετεί τον αναγνώστη τόσο επιτυχημένα μέσα στο πλαίσιο της αφήγησης και μάλιστα σε ένα πλαίσιο που είναι εξαιρετικά ιστορικά και συναισθηματικά φορτισμένο.

Ο Κορτώ μας χάρισε ένα ακόμα βιβλίο που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή. Η Έστερ είναι απ’ τους πιο δυναμικούς χαρακτήρες που έχω διαβάσει ποτέ. Εξαιρετικό παράδειγμα ανθρώπου, που απαντάει στη βία, το μίσος και την προκατάληψη με το μεγαλύτερο όπλο που έχει στα χέρια του ο άνθρωπος.   Την αγάπη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: