Αγαπημένα βιβλία για το 2018

Γεια σας αγαπημένοι μου,

Καθώς το 2018 σιγά σιγά μας αφήνει, αποφάσισα να σας αποκαλύψω ποια βιβλία ξεχώρισα τη χρονιά που πέρασε. Η αλήθεια είναι ότι διάβασα πολύ, σίγουρα παραπάνω από όσο περίμενα, άρα στα new year resolutions μπορώ δίπλα στα βιβλία να βάλω ένα μεγάλο check!

Η σειρά που θα αναφέρονται τα βιβλία είναι τυχαία (δεν μπορούσα να βάλω τον εαυτό μου στον «πόνο» να ιεραρχήσει τα βιβλία αυτά – sorry for that!)

  • Κάθε Ηλιοβασίλεμα

Ίσως το βιβλίο που διαβάζοντας το έβρισκα τον εαυτό μου μέσα σε αυτό αρκετές στιγμές, και ας έχω τα μισά χρόνια της πρωταγωνίστριας, ένα βιβλίο με συγκεκριμένη συναισθηματική αξία. Αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά ερωτικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει. Λίγο το σκηνικό Παρίσι-Μαρόκο-Σαντορίνη, λίγο ο «απαγορευμένος» έρωτας, λίγο το ερωτικό δίλημμα της Μαρίνας, όλα μαζί συμπληρώνουν το παζλ του επιτυχημένου εξωτικού παραμυθιού. Η ερωτική ιστορία που έπλασε η συγγραφέας αγγίζει την καρδιά και τα συναισθήματα του αναγνώστη. Γιατί κάθε ηλιοβασίλεμα μπορεί να γίνει η αρχή για να γεννηθεί ένας νέος έρωτας. Γιατί κάθε ηλιοβασίλεμα ανταλλάσσονται βλέμματα γεμάτα φλόγα και πάθος. Γιατί κάθε ηλιοβασίλεμα ήταν αρκετό για έναν έρωτα χωρίς αύριο. Έναν έρωτα που πόνεσε αλλά έζησε. Γιατί κάθε ηλιοβασίλεμα το μυαλό της θα πάει στη Σαντορίνη. Γιατί κάθε ηλιοβασίλεμα θα πονάει, θα γελάει, θα περιμένει. Γιατί, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την δύναμη που έχει ένα ηλιοβασίλεμα;

  • Η σκιά του ανέμου

Το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί. Γιατί δεν ξέρω αν ο άνεμος μπορεί να έχει σκιά, αλλά ξέρω με σιγουριά ότι το βιβλίο αυτό έχει μια ιστορία ολοκληρωμένη και χαρακτήρες που δεν θα ξεχαστούν. Η ιστορία ξεδιπλώνεται και εσύ δε θες να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου. Βιώνεις και εσύ μαζί με τους πρωταγωνιστές τον πόνο της απώλειας και τη δύναμη του παντοτινού και μοναδικού έρωτα. Είναι η πίστη αρκετή για να κρατηθεί αυτός ο έρωτας ζωντανός και αιώνιος; Και ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο τόσο σκοτεινός συγγραφέας Χουλιάν Καράξ; Ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη μέσω αυτού του βιβλίου θα δώσει όλες τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Ένα βιβλίο που θα μας μιλήσει για την αληθινή και ουσιαστική αγάπη και θα αγγίξει τα συναισθήματα μας χωρίς να είναι ερωτικό μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο που θα μας μιλήσει για τη δύναμη των βιβλίων χωρίς να είναι βιβλιολογικό. Ένα βιβλίο που θα μας βάλει σε λαβύρινθο περιπέτειας και αγωνίας χωρίς να είναι αστυνομικό.

 

  • Η μοναδική ιστορία

Ο Julian Barnes με αυτό το βιβλίο επιβεβαιώνει το τίτλο που του έχει δοθεί ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους βρετανούς συγγραφείς. Για μένα είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάζω από εκείνον και σίγουρα όχι το τελευταίο. Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για τον έρωτα. Για τη δύναμή του ως το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο. Λοιπόν αυτό το βιβλίο μας μιλάει για την «αδυναμία» του έρωτα. Ο Barnes επιλέγει μια περίπλοκη διαδρομή, ξεκινώντας από την μυθοποίηση του έρωτα και καταλήγοντας στην απομυθοποίηση του. Μια διαδρομή γεμάτη μελαγχολία παρόλο που μιλάει για τον ευχάριστο γεγονός του έρωτα. Είναι όμως μια μελαγχολία που δεν σε καταθλίβει, μια μελαγχολία σύμφυτη με την ύπαρξη. Σκέψεις με τις οποίες ταυτίζεσαι. Σκέψεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αποφθεγματικές. Για τη ζωή, τον θάνατο, τον έρωτα, τα νιάτα, τον χρόνο, τη μνήμη. Ένα βιβλίο που μας βάζει στη διαδικασία να επαναπροσδιορίσουμε σκέψεις και συναισθήματα για την μοναδική μας ιστορία.

  • Σκυλίσια Ψυχή

Αδιαμφισβήτητα ο Κορτώ κατάφερε όχι απλώς να περιγράψει αλλά και να εισχωρήσει στα βαθύτερα συναισθήματα ενός κοριτσιού που έζησε όλα τα γεγονότα του 20ου αιώνα. Έχασε ό,τι αγαπούσε περισσότερο αλλά βρήκε την δύναμη να ξανασηκωθεί στα πόδια της και να συνεχίσει τη ζωή της. Ξεκινώντας από την ναζιστική Γερμανία θα καταλήξει πάλι εκεί στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με ενδιάμεσους σταθμούς το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και την Νέα Υόρκη. Θα βιώσει την ανέγερση και την πτώση του Τείχους. Χωράνε άραγε τόσα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του ανθρώπου σε μια ζωή; Η Έστερ Κλάιν είναι η απάντηση στο ερώτημα αυτό. Σπουδαίο επίτευγμα για έναν συγγραφέα να καταφέρνει να τοποθετεί τον αναγνώστη τόσο επιτυχημένα μέσα στο πλαίσιο της αφήγησης και μάλιστα σε ένα πλαίσιο που είναι εξαιρετικά ιστορικά και συναισθηματικά φορτισμένο. Ο Κορτώ μας χάρισε ένα ακόμα βιβλίο που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή. Η Έστερ είναι απ’ τους πιο δυναμικούς χαρακτήρες που έχω διαβάσει ποτέ. Εξαιρετικό παράδειγμα ανθρώπου, που απαντάει στη βία, το μίσος και την προκατάληψη με το μεγαλύτερο όπλο που έχει στα χέρια του ο άνθρωπος.   Την αγάπη!

  • Το κορίτσι με τα πορτοκάλια

Έχετε διαβάσει ποτέ κάποιο βιβλίο που να είναι πολύ ταπεινό και πολύ δυνατό ταυτόχρονα; Λοιπόν «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» είναι ακριβώς ένα τέτοιο βιβλίο. Το βιβλίο αυτό είναι ένας διάλογος που εκτυλίσσεται μεταξύ του γράμματος του πατέρα του Γκέοργκ και των σκέψεων-συναισθημάτων που ίδιου του Γκέοργκ. Ένα βιβλίο που με συγκίνησε βαθιά, μου προκάλεσε σκέψεις και φυσικά με έβαλε στη διαδικασία να απαντήσω και εγώ στο μεγάλο φιλοσοφικό ερώτημα που τίθεται. Αγαπημένη φράση του βιβλίου: Ίσως να μην υπάρχει μεγαλύτερη οικειότητα από δύο βλέμματα που συναντιούνται με την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα και δεν θέλουν πια να χωρίσουν.

  • Εκατό χρόνια μοναξιά

Ένα βιβλίο που αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί. Ένα βιβλίο για το οποίο ο συγγραφέας του, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1982. Το εντονότερο στοιχείο στο έργο είναι η μοναξιά και η απομόνωση που δίνει ο συγγραφέας στους πρωταγωνιστές. Απομόνωση του ενός από τον άλλον, απομόνωση της οικογένειας Μπουενδία από το υπόλοιπο χωριό, απομόνωση του χωριού από τον υπόλοιπο κόσμο. Τα μέλη της οικογένειας ζουν υπό τις ίδιες συνθήκες και καταστάσεις, αλλά ο καθένας τις βιώνει εν τέλει με διαφορετικό τρόπο.  Η μοναξιά λοιπόν χαρακτηρίζει τους χαρακτήρες, η οποία γίνεται αντιληπτή σε αυτούς μόνο όταν φύγει από κοντά τους το πιο κοντινό πρόσωπο. Και γίνεται αντιληπτή, περισσότερο επειδή όλη τη ζωή τους την περνούσαν επιλέγοντας να κρατούν κακία και απόσταση από το πρόσωπο αυτό που, όταν πια χάνεται, προκαλεί νοσταλγία και αφήνει ένα κενό. . Ο Μάρκες εξιστορεί τις ζωές μιας παράξενης και ιδιότυπης, από κάθε άποψη, οικογένειας, των Μπουενδία, αλλά και όσων άλλων σχετίζονται με αυτούς. Ιστορίες ασυνήθιστες που προκαλούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη καθώς κινούνται στη σφαίρα του πραγματικού και του εξωπραγματικού ταυτόχρονα, διατηρώντας ωστόσο τον ρεαλιστικό τόνο που χαρακτηρίζει την αφήγηση του Μάρκες.

♥ Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που το 2018 δημιουργήθηκε αυτός ο χώρος που μας επιτρέπει να «συνομιλούμε» και να αλληλοεπιδρούμε. Ελπίζω το 2019 να έρθουν και άλλα τόσο καλά βιβλία στα χέρια μου και να έχω την ευκαιρία να τα επικοινωνώ μαζί σας! ♥

2 σκέψεις σχετικά με το “Αγαπημένα βιβλία για το 2018

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: